Binnenvaart Ligplaats Informatie Systeem: efficiëntere logistiek in de haven

Waar?

Rotterdamse haven

Wat?

  • Betere benutting ligplaatsen door realtime informatie aan schippers
  • Minder onnodige vaarbewegingen vanwege het zoeken naar een ligplaats
  • Minder vaarbewegingen bespaart brandstofverbruik, uitstoot en kosten

 

Informatiesysteem BLIS is een win- winsysteem voor binnenschipper en haven

Het Binnenvaart Ligplaats Informatie Systeem (BLIS) levert binnenvaartschippers tijdwinst op. De actuele bezetting van de wacht- en ligplaatsen in de haven zijn via BLIS te zien. De schipper hoeft niet te zoeken. Voor de haven betekent BLIS een snellere doorstroming, minder onnodige vaarbewegingen en een efficiënter logistiek proces.

'BLIS zorgt voor een efficiënter logistiek proces in de haven. Nu is er nog alleen de website, maar de bedoeling is dat de markt dit informatiesysteem oppikt en een goede apps ontwikkelt. Dat willen we hiermee stimuleren.'

Danny de Roo, adviseur bereikbaarheid, Havenbedrijf Rotterdam

Blauwe Golf rolt uit over Nederland

Een goede doorvaart voor schepen, met bruggen die minder vaak open staan en zo het wegverkeer niet verstoren. Om zo’n 'blauwe golf' te creëren, trekken het ministerie van Infrastructuur en Milieu en vier regiopartijen samen op.

Er is cofinanciering door meerdere provincies en organisaties van een groot projectplan om marktpartijen te stimuleren gegevens uit Blauwe Golf te gebruiken voor de ontwikkeling van diensten. Port of Amsterdam heeft onlangs een voorstel ingediend via de metropoolregio om aansluiting te vinden.