Slimme maatregelen tegen filevorming

De regio Groningen-Assen zorgt voor Beter Benutten-maatregelen die bijdragen aan het beheersen van het exploitatietekort bij het OV en de gevolgen van de ombouw van de Zuidelijke Ringweg Groningen moeten opvangen. 

De inzet is erop gericht de steden Groningen en Assen goed bereikbaar te houden bij de uitvoering van grote infrastructurele projecten, zoals de ombouw van de Zuidelijke Ringweg vanaf 2015. Ook worden er maatregelen genomen om de groeiende vraag naar de trein en de bus op te vangen. Het gaat onder andere om het integraal aanbieden van reizigersinformatie, het zorgen voor een samenhangend netwerk van P+R locaties, verkeersmanagement en de toepassing van intelligente transportsystemen.

Het Rijk trekt 8,6 miljoen euro uit voor maatregelen om de bereikbaarheid te verbeteren. Dit bedrag komt bovenop de 14,7 miljoen euro die de regio Groningen-Assen zelf investeert.

De Regio Groningen-Assen is een vrijwillig samenwerkingsverband tussen twaalf gemeenten en twee provincies. Met 460.000 inwoners en bijna 235.000 banen is deze regio dé economische motor van Noord- Nederland. Deelnemers zijn de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen, Bedum, Groningen, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Noordenveld, Slochteren, Ten Boer, Tynaarlo, Winsum en Zuidhorn.