Onderzoeksrapport Consumentenbond

In november/december 2014 heeft de Consumentenbond in opdracht van het programma “Beter Benutten” van het ministerie van I&M 10 verschillende app’s getest om een beeld te krijgen van de wijze waarop deze reizigers kunnen helpen met actuele reisinformatie. De focus van het onderzoek lag op gebruikersvriendelijkheid. De onderzoeksresultaten zijn gebundeld in het rapport dat hier kan worden gedownload.

Daarbij moet nadrukkelijk worden bedacht, dat de wereld van app’s zeer dynamisch is en leveranciers mogelijk al een vernieuwde versie van hun app hebben uitgebracht. Het onderzoek moet daarom worden gezien als een momentopname, waarmee aan de hand van enkele populaire app’s een beeld wordt gegeven van de stand van de markt per eind 2014.

In het kader van kennisdeling wil Beter Benutten de resultaten van dit onderzoek delen met alle belangstellenden. Met als doel de markt te stimuleren de gebruiksvriendelijkheid van app’s en de wijze waarop de beschikbare informatie wordt aangeboden verder te ontwikkelen en optimaliseren, onder andere door de consument aan het woord te laten in een veelal nog door technologie gedreven markt.

Dit onderzoek zal daarom met enige frequentie worden herhaald, zodat leveranciers van app’s de kans kan worden geboden om op een voor consumenten duidelijk zichtbare wijze hun product en de gebruiksvriendelijkheid ervan verder te ontwikkelen.

  • Download het onderzoeksrapport van de Consumentenbond

Reacties Informatiediensten

Innovactory – TimesUpp

We zijn erg blij met de erkenning. We denken dat we met het vertrek alarm een unieke en handige functie voor weggebruikers hebben. Niet alleen omdat we een bericht versturen als je moet vertrekken, maar ook omdat je in de app kan zien hoelang je met het openbaar vervoer over dezelfde route doet. Natuurlijk blijven we kijken hoe we in de toekomst gebruikers nog beter kunnen bedienen.

GoAbout

De GoAbout In Car App was gericht op gebruikers die regelmatig een traject rijden en alleen de afweging willen maken tussen verschillende routes. We hebben de hier besproken apps uit de Stores gehaald omdat wij, ondanks positieve reacties, tot de conclusie komen dat dit een te kleine groep gebruikers aanspreekt. Op GoAbout.com vergelijk je nog steeds (ook op mobiel) het meest complete overzicht van reismogelijkheden met de auto, het OV, de taxi, fiets, zeppelin, etc.

Het Verkeer Pro

Het onderzoek van de Consumentenbond is prima uitgevoerd, zij het met een oudere versie van de app. De criteria waarop is getest, zijn echter niet die waarop de app is ontworpen. Het Verkeer Pro wil namelijk vooral eenvoudig en zeer snel bedienbaar zijn. Het vastleggen van een route en filteren op verkeersdrukte, concentreert zich om die reden dan ook op voorkeurssnelwegen.

Be Mobile – Mobile Ninja

De consumentenbond heeft mooi werk verricht en komt tot goede aanbevelingen voor de gebruikersinterface van Mobile Ninja. Ondertussen is de Mobile Ninja routefunctionaliteit en de verkeersinfo geïntegreerd in de Flitsmeister app. We zijn er van overtuigd dat hierdoor de Flitsmeister app zijn leidende positie nog zal versterken.

Flitsmeister

De geteste versie bevatte nog geen route advies, deze feature zit inmiddels wel in de app. Verder is het natuurlijk super om te horen dat een onafhankelijke test van de consumentenbond een goed oordeel geeft over onze applicatie. Het onderzoek geeft ook goed inzicht in mogelijke verbeterpunten en daar gaan we natuurlijk volop mee aan de slag zodat de gebruiker optimaal geïnformeerd wordt tijdens zijn rit.

Goudappel Coffeng en Technolotion – Filejeppen

Wij zijn blij met dit onderzoek naar gebruiksgemak. Het geeft ons een nuttige extra inkijk in de beleving van de huidige consument ten aanzien van reisinformatie-Apps. Het onderzoek bevestigt ons inziens het belang van goede positionering van de app. De feedback zullen wij gebruiken in de doorontwikkeling en vermarkting van ons produkt-in-ontwikkeling.

RTL – Routeradar

Het onderzoek van de Consumentenbond vond plaats toen Routeradar net was gelanceerd (oktober 2014). Hoewel een van de eerste versies van Routeradar getest is zijn we verheugd dat we nu al op de derde plek staan van alle 10 geteste apps! De verbeterpunten zoals door de Consumentenbond aangegeven zijn inmiddels al doorgevoerd. We willen alle Routeradar gebruikers bedanken voor alle positive reacties en gaan binnenkort nog enkele veelgevraagde diensten lanceren!

ANWB – ANWB Onderweg

De ANWB Onderweg app wordt continu verder ontwikkeld. De onderzochte versie is van september 2014, sindsdien zijn een groot aantal verbeteringen doorgevoerd en is de functionaliteit uitgebreid en verbeterd. De nieuwste versie biedt de mogelijkheid om verschillende alternatieve routes met elkaar te vergelijken zodat je in 1 oogopslag ziet of je een andere (alternatieve) route naar huis moet nemen, de file alert zorgt ervoor dat je op tijd vertrekt en de kaartweergave is handig voor gebruik onderweg met de volg-modus. Met de flitsers, parkeertarieven, mobiel parkeren, laadpalen en benzineprijzen de meest complete app voor als je de weg op gaat.