Nederland heeft primeur: actuele vertrektijden OV in Google

Nederland heeft primeur: actuele vertrektijden OV in Google

Bijzondere spin-off voor Beter Benutten-project Multimodale Reisinformatie (MMRI)

Alle OV-reizen in heel Nederland kunnen nu ook real-time gepland worden via Google Maps & Google Now. Eerder was informatie over het openbaar vervoer (OV) al wel beschikbaar, maar werden bijvoorbeeld vertragingen of rituitval niet getoond. Stichting Plannerstack, in 2014 deelnemer aan het Beter Benutten-project Multimodale Reisinformatie (MMRI), heeft met Google succesvol afspraken kunnen maken over de levering van wèrkelijk actuele, open OV-data. Reizigers kunnen voortaan ook in het OV optimaal geïnformeerd op reis.

Al in 2012 werd door Google de stap gezet om ook openbaar vervoersinformatie in de Google Maps diensten op te nemen. Met de toevoeging van real-time informatie in 2015 kunnen de miljoenen gebruikers van Google nu naast het plannen van een reis ook geïnformeerd worden over eventuele vertragingen en de aankomsttijden van bus, trein en tram. Het toevoegen van real-time data is voor Google een logische stap om het openbaar vervoer nog aantrekkelijker te maken.

Impuls
Deze nieuwste ontwikkeling betekent een mooie spin-off voor het Beter Benutten project MMRI van het ministerie van IenM. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu): “We werken in Nederland hard aan het beschikbaar stellen van open data, zodat markpartijen nieuwe informatiediensten voor reizigers en automobilisten kunnen ontwikkelen. Het is mooi dat Google en de stichting Plannerstack de data nu gaan inzetten om reizigers in Nederland real-time te informeren over aankomst- en vertrektijden van treinen, bussen, trams, metro’s en veerboten.Nederland loopt hiermee wereldwijd voorop in toepassing van nieuwe technieken, waardoor we vlotter kunnen reizen en goederen sneller op de plek van bestemming zijn.”

De stichting Plannerstack is tijdens de eerste fase van het project MMRI opgericht door betrokken marktpartijen, om de toegang tot reisinformatie en –planning voor alle geïnteresseerde partijen en uiteindelijk de mobiliteit in de breedste zin te vergroten. De gemaakte afspraken met Google markeren een grote stap voorwaarts, die in meerdere opzichten van belang is.

Dat Google deze open data over actuele vertrek- en aankomsttijden van het openbaar vervoer nu gaat gebruiken, toont immers aan dat de kwaliteit van die data echt goed is. Door OV-bedrijven, regio’s en Plannerstack is daaraan ook hard gewerkt de afgelopen tijd. En de reiziger gaat nu bij uitstek profiteren van de beschikbaarheid van die data. Niet alleen Google, maar naar verwachting ook tal van andere partijen gaan deze data gebruiken voor hun diensten. En zo kunnen reizigers goed worden geïnformeerd en ontzorgd.

Gidsland
Google is de grootste partij die aanhaakt op de resultaten van de afgelopen jaren, wat mogelijk gezien mag worden als een voorbode voor de introductie van andere innovatieve diensten. De rol van Nederland als gidsland op het gebied van Intelligente Transportsystemen en open data wordt met deze nieuwste ontwikkeling nog eens benadrukt. En het signaal vanuit de markt is duidelijk: de kwaliteit van data is goed. En doordat deze open beschikbaar wordt gesteld, kan deze uitstekend worden gebruikt voor innovatieve toepassingen.

3 juni 2015