Fietsactie Stedendriehoek is enorm succes

Meer dan 2.100 werknemers bij 153 werkgevers deden mee aan de fietsactie Samen Schakelen in de regio Stedendriehoek! Zij kochten een fiets en kregen tot 400 euro van het aankoopbedrag terug van Slim Reizen Stedendriehoek. Voortaan gaan zij gezonder, goedkoper en vaak zelfs sneller naar het werk. En voor onze regio betekent dat circa 9.000 autoritten per week minder in de spits (we rekenen dan alleen de mensen die overstappen van auto naar (e-)fiets).

30 maart was de laatste dag van de fietsactie Samen Schakelen die sinds april vorig jaar liep. Medewerkers die voor minstens de helft van hun woon-werkverkeer de auto verruilden voor een (e-)fiets, kregen tot 400 euro van het aankoopbedrag terug. De deelnemers aan de actie kregen een enquête voorgelegd; ruim 30% vulde deze in. Daaruit kwam het volgende naar voren:

  • De belangrijkste redenen om naar het werk  te fietsen, zijn: het is gezond (80%), het is goedkoop (47%), het is snel (23%) en het is makkelijk (21%). Deelnemers konden twee antwoorden aanvinken.
  • 79% reist 3 of meer dagen per week in de ochtendspits naar het werk en 68% in de avondspits. Dankzij hun overstap op de fiets is de spits dus een stuk minder druk geworden.
  • 74% is ook privé meer gaan fietsen door de actie.
  • 33% heeft een gewone fiets aangeschaft; 67% een elektrische fiets.

Mooi resultaat
Slim Reizen Stedendriehoek is erg tevreden over het resultaat. Programmamanager Arjan Brink: “Vooraf hadden we ingeschat dat zo’n 440 deelnemers aan de actie zouden meedoen. Maar dat werden er dus 2.100! Stuk voor stuk zorgen zij voor minder file in onze regio. Een fantastisch resultaat, dus iedereen: bedankt!”
Een voorwaarde van de actie was dat werkgevers van de deelnemers zich inspanden om het gebruik van de fiets in de eigen organisatie actief te promoten. Gelre ziekenhuizen Apeldoorn deed dat met alle plezier want voor het ziekenhuis kwam de fietsactie als geroepen. De parkeergarage voor het personeel was er tot voor kort geregeld overvol. “Daarom droegen wij de fietsactie actief uit naar onze medewerkers”, vertelt manager Hotel Marcel van Walraven van het ziekenhuis. Het ziekenhuis voerde bovendien betaald parkeren in. Met een mooi resultaat. “Meer dan 230 medewerkers deden aan de fietsactie mee. Waardoor er nu weer tegen de 100 parkeerplekken vrij zijn voor hun collega’s. Als werkgever zijn we er uiteraard bovendien blij mee als medewerkers meer bewegen en dus gezonder zijn en minder verzuimen.”

 

7 april 2015