Ambtenaar in Enschede de weg op in flexauto

Ambtenaar in Enschede de weg op in flexauto

De gemeente Enschede zet vol in op elektrische flexauto’s. Auto’s die op een dag worden gebruikt door verschillende mensen. Eind dit jaar is het al zover en gaat de proeffase van start. De gemeente wil het gebruik van de privéauto terugdringen en tegelijkertijd de zakelijke kilometers verduurzamen.

‘Enschede heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Dan moet je ook het goede voorbeeld geven’, stelt Martin van der Ham, manager van de afdeling Financiën. Op de zakelijke kilometers die gedeclareerd worden, is nog een hoop te winnen. Op dit moment rijden alle ambtenaren samen op jaarbasis 560.000 zakelijke kilometers in hun eigen auto, wat voor een kostenpost van twee ton zorgt en bepaald niet duurzaam is.

Elektrische auto reserveren
Als ambtenaren straks op pad moeten voor hun werk, wordt hen eerst gevraagd de fiets te pakken, het openbaar vervoer te nemen of met een van de 24 e-bikes te gaan die volgende maand arriveren. Is dat niet mogelijk, dan is met een druk op de knop een elektrische auto gereserveerd. Die staat geparkeerd onder het stadskantoor, in een gemeentelijke garage of ergens op een parkeerplaats bij een laadpaal.

Ook voor inwoners
Na de proeffase zijn elektrische auto's voor alle ambtenaren beschikbaar. Enschede is al op zoek naar partners die willen aanhaken. In een volgende fase komen de inwoners van Enschede aan bod. Via een app moet de elektrische auto ook voor hen beschikbaar worden. Buiten kantoortijden staan de meeste elektrische auto's van de gemeente immers stil.

20 april 2017